Olej arganowy – działanie i zastosowanie

Specyfik, jakim jest olej arganowy, to swego rodzaju nowość na rynkach europejskich. Coraz szybciej wzrasta jednak zainteresowanie nim. Jest to spowodowane wieloma aspektami. Przede wszystkim chodzi o jego pochodzenie. Jak wiadomo drzewo arganowe z owoców którego, jest produkowany olej, pochodzi z pięknego i malowniczego Maroko. Zatem olejek arganowy zalicza się do orientalnych „wynalazków” a wszystko to, co egzotyczne spotyka się zazwyczaj z naszym sporym zainteresowaniem. Po drugie środek ten, uznawany jest za wyrób prestiżowy, co jest równoznaczne ze skupieniem na nim naszej szczególnej uwagi. I rzecz najważniejsza: jest to produkt w 100% naturalny a do tego produkowany według tradycyjnych procedur jego pozyskiwania (w oparciu o pracę rąk ludzkich oraz przy wykorzystaniu kamiennych żaren). Fakt ten, jest szczególnie ceniony przez niektórych klientów.

Mówiąc o popularności oleju arganowego, należy też podkreślić jego uniwersalne przeznaczenie. Możemy z niego korzystać zarówno w kuchni – jako olej jadalny, jak i w czasie zabiegów kosmetycznych – olejek arganowy dodawany do kąpieli, czy stosowany na końcówki włosów. Poza tym argan ma też swoje zastosowanie w medycynie. Najczęściej stosowany jest on obecnie w kuchni jak i w medycynie.

Olej arganowy w pielęgnacji ciała

Jak już powiedzieliśmy wcześniej, argan stosowany jest z powodzeniem w kosmetyce. Nie sposób jest wymienić wszystkich postaci, jakie przyjmuje. Do najważniejszych z nich należą: olej kosmetyczny, olejek eteryczny, mydła, kremy, szampony, balsamy do ciała. Olejek argnowy zawdzięcza swoje zastosowanie w kosmetyce, takim właściwościom jak:

  • nawilżanie i regeneracja skóry;
  • poprawa stanu suchych włosów;
  • rozluźnienie mięśni;
  • pomoc w przypadku kruchych, łamliwych oraz rozdwajających się paznokci;
  • pomoc w usuwaniu zmarszczek.

Olej arganowy a nasze zdrowie

Drugą ważną dziedziną, w jakiej stosowany jest również z ogromnym powodzeniem olej arganowy to medycyna. Dla lecznictwa najważniejsze są takie jego dobroczynne cechy jak:

  • obniżanie poziomu cholesterolu i cukru;
  • zapobieganie miażdżycowym chorobom serca;
  • zapobieganie występowania zawałów;
  • działanie w stanach zapalnych;
  • pobudzanie komórek mózgowych do wydajniejszego działania;
  • niwelowanie bólów stawów;
  • podnoszenie odporności;

Poza tym olej arganowy jest bardzo powszechnie stosowany w leczeniu wszelkich chorób i dolegliwości skórnych – w tym również takich jak: blizny, pęknięcia, rozstępy, podrażnienia, alergie.

 

Jak stosować olej arganowy?

We współczesnym świecie nie daje się nie zauważyć pewnego trendu, dotyczącego zwrotowi ku naturze. Z tego też względu nie dziwi fakt, obecności naturalnych surowców w budownictwie – a głównie w meblarstwie, czy dziedzinie jaką jest wykańczanie wnętrz. To samo dotyczy produktów spożywczych, wśród których coraz częściej króluje tak zwana „zdrowa” czy też „ekologiczna” żywność. Poza tym, na półkach sklepowych drogerii, coraz częściej możemy znaleźć kosmetyki tworzone na bazie naturalnych składników.

Podobnie jest w przypadku aptek, na półkach których, znajdują się z kolei, różnego rodzaju specyfiki i środki lecznicze, składające się głównie z surowców takich jak wyciągi z: nasion, korzeni, owoców czy kwiatów roślinnych. Taki zwrot ku naturze, podyktowany jest głównie chęcią ucieczki od tego wszystkiego, co sztuczne i szkodliwe. Na korzyść niektórych naturalnych środków i specyfików, przemawia też ich uniwersalizm. Doskonale stwierdzenie to ilustruje chociażby olej arganowy. Jego zastosowanie obejmuje zarówno sztukę kulinarną (olej spożywczy) jak i kosmetykę (olejek arganowy), czy też medycynę (różnego rodzaju środki lecznicze).

Gdzie pytać o olej arganowy?

Kosmetyki zawierające olej arganowy można obecnie nabyć bez większego trudu, w każdej lepiej wyposażonej drogerii – także tej internetowej. Jeśli poszukujemy oleju arganowego, jako dodatku do potraw, wówczas powinniśmy go szukać w sklepach ze zdrową żywnością lub zielarniach. W przypadku, gdy interesuje nas olej arganowy jako lek, należy pytać o niego w każdej większej i bardziej popularnej aptece.

Jak stosować olejek arganowy?

Mówiąc o tym oleju, nie możemy pomijać tematu, jakim sposób jego używania. W przypadku zabiegów kosmetycznych olej arganowy stosuje się, wprost na umytą i osuszoną dokładnie skórę oraz na końcówki włosów. Do kąpieli, wystarczy nam kilka kropel tego wspaniałego eliksiru; podobnie jest w przypadku, gdy wykorzystujemy olej arganowy do przygotowania posiłków. Jeśli chcemy zastosować ten olej jako lek, wówczas należy spożywać go regularnie (najlepiej 3xdziennie) przed posiłkami.

Przestrzegając tych prostych zasad, w zależności od konkretnego zastosowania, możemy być pewni, że jego używanie, szybko przyniesie nam oczekiwane efekty.

 

Działanie i zastosowanie olejku arganowego

Produkt, jakim jest olej arganowy należy do jednych z najdroższych, tego typu specyfików. Jego cena uwzględnia przede wszystkim czasochłonność oraz złożoność procedur, prowadzących do jego pozyskania. Jak powszechnie wiadomo, olej ten wytwarzany jest głównie w sposób tradycyjny czyli przy wykorzystywaniu pracy rąk ludzkich. Za czynność tę odpowiedzialne są kobiety, których delikatne dłonie, pozwalają na precyzyjne oddzielenie nasion od miąższu owoców. Cały proces powstawania oleju, może trwać nawet 20 godzin (!).

Jednakże olej arganowy zawdzięcza też swoją popularność oraz miano „prestiżowego” towaru, jego wszechstronnemu zastosowaniu oraz dobroczynnemu działaniu.

Uniwersalizm arganu

Produkt, o jakim mówimy, jest w 100% naturalny. Oznacza to, że nie jest on w żaden sposób szkodliwy, czy niebezpieczny, dla osób, które zdecydują się na jego użycie. Poza tym olej arganowy to dość uniwersalny specyfik. Znajduje on swoje zastosowanie między innymi w kuchni, jako olej jadalny (spożywczy). Dodawany do potraw, wzbogaca ich smak oraz podkreśla aromat. Można go jeść osobno – maczając na przykład w nim kromki świeżego chleba. Równie dobrze smakuje dodany do sałatek, dipów czy jako sos do kaszy kuskus.

Inne zastosowanie oleju z drzewa arganowego to kosmetyka. Tam występuje on w dwóch postaciach, czyli jako olej kosmetyczny do pielęgnacji ciała (włosów, skóry – całego ciała, paznokci) oraz jako olejek arganowy idealny do kąpieli.

Ostatnie znane zastosowanie tego specyfiku, to medycyna. Tam wykorzystywany jest on między innymi w chorobach skóry.

Jak działa argan?

Argan – a ściślej mówiąc wytwarzany z niego olej arganowy, posiada głównie właściwości regenerujące i kojące wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry. Ponadto ma on także właściwości nawilżające skórę, oraz opóźniania procesy starzenia. Takie oddziaływanie jest możliwe dzięki poszczególnym składnikom oleju. Są to: witamina E oraz różnego rodzaju nasycone kwasy tłuszczowe.

 

Pozyskiwanie oleju arganowego

Nie od dziś wiadomym jest fakt, że wszelkiego rodzaju oleje i olejki naturalne, są o wiele zdrowsze niż te, wytwarzane w sposób sztuczny. Wiedzę tę i jej popularność, zawdzięczamy naszym przodkom, którzy jako pierwsi odkryli ich różnorodne, ale zawsze dobroczynne działanie. Dotyczy ono głównie leczniczych właściwości olejów i olejków roślinnych, ale nie tylko. Tego typu oleje i olejki, znajdują też swoje szerokie zastosowanie w kuchni (oleje jadalne) czy kosmetyce (np.: olejki eteryczne do aromaterapii). Przykładem tego typu zróżnicowanych zastosowań może być olej arganowy.

Substancja, o jakiej mowa, pozyskiwana jest z drzewa arganowego rosnącego w zdecydowanej większości na terenach Maroka a także na obszarach Algierii i Iranu. Olej arganowy zyskał miano „towaru z najwyższej półki”, co jest związane z jego rozlicznymi atutami, takimi jak na przykład: niepowtarzalny zapach, idealna konsystencja i szerokie zastosowanie.

Szczegóły produkcji olejku arganowego

Ten cenny surowiec (także eksportowany do Europy), pozyskiwany jest i wytwarzany przy użyciu siły rąk ludzkich. Czynnością tą zajmują się głównie kobiety. Owoce zbiera się w lipcu, kiedy stają się dojrzałe czyli czarne, suche i twarde.

Procedura wytwarzania oleju arganowego to dość czasochłonny i rozbudowany proces. Pierwszy etap polega na otwarciu orzechów. Następnie należy dokładnie odseparować nasiona od miąższu owocu. Miąższ dodawany jest do paszy dla zwierząt hodowlanych. Odseparowane nasiona, są następnie delikatnie prażone. Dzięki temu zabiegowi, zyskują one charakterystyczny orzechowy posmak i aromat. Kolejna czynność to właściwe pozyskiwanie oleju, poprzez mielenie ziaren w specjalnych kamiennych żarnach.

Wyprodukowany w ten sposób olej arganowy może być przechowywany i używany przez okres od 3-ech do 6-ciu miesięcy.

 

Skąd pochodzi olej arganowy

Obecnie coraz częściej na półkach aptecznych i w lepiej wyposażonych drogeriach, możemy spotkać sporą gamę leków czy specyfików pielęgnacyjnych, których głównym składnikiem są różnego rodzaju rośliny. Przykładem mogą być tu: leki na różnego rodzaju schorzenia i dolegliwości, maści a także szampony czy oleje i olejki roślinne. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj: młode pędy, nasiona a także owoce i korzenie tych roślin, którym przypisywane są właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Popularność tego rodzaju środków podyktowana jest przekonaniem, iż nic tak nie zadba o skórę, ciało, zdrowie i kondycję człowieka jak czyni to natura ze wszystkim, co wchodzi w jej skład. Specyfiki powstające na bazie naturalnych komponentów, cieszą się także rosnącym coraz bardziej zainteresowaniem, ze względu na brak szkodliwości ich stosowania.

W tak zwanym szeroko pojętym ziołolecznictwie, używane są głównie rośliny kwitnące a także drzewa wydające owoce. Przykładem tych drugich może być, coraz powszechniej stosowany argan.

O pochodzeniu arganu słów kilka.

Roślina, o jakiej mówimy, to gatunek drzewa liściastego o sękatych pniach i gałęziach pokrytych kolcami. Może ono osiągnąć wysokość do 10 metrów. Średni wiek drzewa to 150-200 lat. Rośnie ono głównie na terenach Maroka oraz Algierii. Można je również spotkać na obszarach Izraela. Lasy, w których znajdują się drzewa arganowe, są zazwyczaj objęte patronatem UNESCO.

Drzewo, o którym mowa, raz na rok wydaje kilkucentymetrowe owoce. Przybierają one postać, bardzo twardych, jasnozielonych orzechów, w których znajduje się od jednego do kilku małych nasion. Są one wypełnione olejem arganowym o charakterystycznym posmaku orzechowym.

Olej arganowy należy do gatunku jadalnych. Znajduje też swoje zastosowane w kosmetyce oraz lecznictwie europejskim. Do tego, aby pozyskać olejek arganowy niezbędna jest ręczna obróbka nasion. Tradycyjnie zajmuje się nią zespół kobiet. To, co pozostanie z nasion, jest dodawane i stosowane, jako zdrowa pasza dla bydła.